Instagram'ın ilk kurucusu Kevin Systrom kimdir ?
Instagram Systrom’un fotoğrafçılığa olan sevgisinden doğan bir uygulama ve kurulduğundan beri en popüler sosyal medya uygulamalarından biri. Hatta tatbik o kadar popüler ki bu senenin başında 1 milyar kullanıcıya ulaşmış durumda. Gelin, Systrom’un Instagram’ı Hangi Fikir ile ve nasıl kurduğunu bugünlere getirdiğini yakından inceleyelim.

Systrom, Boston’ın varlıklı mahallelerinden kabul edilen Holliston, Massachusetts’de doğdu. Babası insan kaynakları yöneticisiyken annesi ilkin Monster ve Swapit; hemen sonra da Zipcar adlı teknoloji şirketlerinde çalışmıştı.
Gençliğinde Systrom’un en büyük zevki plak toplama ve dj’lik yapmaktı. Lisedeyken arkadaşlarından onu profesyonel DJ’lerin çıktığı kulüplere sokmasını isterdi.
Kevin Systrom, Stanford Üniversitesine başvurmayı oldukca erken yaşta kafasına koymuştu. Bilgisayar bilimi okumak istiyordu ama üniversiteye başladığında bölüm değiştirerek yönetim bilimi ve mühendislik okumaya karar verdi.
Daha sonra fotoğrafçılığa ilgi duymaya başlayan girişimci, boş zamanlarında üstünde çalışarak talebe kulübündeki arkadaşları için fotoğraf paylaşacakları bir site kurdu.
Son senesindeyken bir devre Floransa’da fotoğrafçılık okuyan Systrom’un kafasında Instagram fikri buradayken şekillenmeye başladı: Bir profesörü onu ucuz bir film kamerası olan ve vintage görünümlü fotoğraflar çeken Holga adlı kamerayla tanıştırdı.
Stanford’da son senesindeyken podcast firması Odeo’da staj yaptı. Odeo da sonrasında Twitter’ı kuracak olan Evan Williams tarafından kurulmuştu. Twitter CEO’su Jack Dorsey de o zamanlar Odeo’da çalışıyordu ve Systrom ile iyi arkadaş olmuşlardı.
Kevin Systrom mezun olduktan sonrasında Google’da işe girdi. İki sene süresince burada Gmail ve Google Takvimlerin pazarlamasıyla ilgilendi. Daha sonra ise Google’ın satın alma birimine geçti.
Google’da üç sene geçirdikten sonra Systrom, Nextstop adında seyahat tavsiyeleri sunan startup’ta çalışmaya başladı. Şirket, 2010 yılında Facebook tarafından satın alındı.
Bu sıralarda Systrom ise en sevdiği içecekten esinlenerek Burbn adını verdiği kendi uygulaması üstüne çalışıyordu. Uygulama sayesinde insanlar fotoğraflarını konumlarını belirterek paylaşabiliyordu.
Baseline Ventures adlı şirketten girişimci Steve Anderson, daha emekleme aşamasında olan Burbn’a 250.000 $ yatırım yapmaya karar vermişti. Marc Andreessen ve Ben Horowitz de aynı şekilde 250.000 $ daha yatırmıştı.
Systrom sonrasında Mike Krieger’i da yanına alarak ilerlemeye devam etti. Krieger, Systrom’un Stanford’dan iki devre altıydı. Systrom ile birlikte çalışmadan ilkin Meebo isimli kendi uygulaması üzerinde çalışıyordu.
Krieger ve Systrom ondan sonra uygulamanın öteki özelliklerini silerek sadece resim paylaşmaya odaklandı. Ancak ampul Systrom’un kafasında şimdiki eşi Nicole ile sahilde yürürken yandı.
Systrom bu anı Telegraph gazetesine şöyle açıklamıştı: Sahilde yürüyorduk ve ben bizim (şirketin) bir adım önde olmamızı sağlayacak bir şeye ihtiyacımız olduğu için bahsediyordum. Nicole de bana şunu söyledi: “Fotoğraf çekinmek istemiyorum bu sebeple fotoğraflarım güzel çıkmıyor. Ne hikmetse Greg fotoğraflarda oldukca güzel görünüyor”
Greg de o sıralar uygulamamızı kullanıyordu. Ben de Nicole’e bunun sebebinin Greg’in değişik filtre uygulamaları kullanması bulunduğunu söyledim. O da,” Demek ki sen de filtreleri uygulamaya koymalısın.” dedi.
Systrom hemen harekete geçerek filtreleri oluşturdu. İlk filtre, X-Pro bugün bile hala kullanılıyor.
Systrom ve Krieger uygulamanın adını resmi olarak Instagram’a Ekim 2010’da çevirdi. İsim "instant" ve “telegram” kelimelerinin birleşiminden oluşuyordu. Uygulama hayata geçtiğinde 24 saat arasında 25. 000’den fazla kullanıcı ilgisinden dolayı Instagram’ın sunucuları çökmüştü.
Hayata geçtikten bir ay sonra Instagram 1 milyon kullanıcıya ulaştı. Dokuz ay sonra ise kullanıcı sayısı 7 milyonu geçmişti.
Nisan 2012’de Marc Zuckerberg ve Facebook Instagram’ı 1 milyar Dolar($)’a satın aldı. Anlaşma sağlandığında Kevin Systrom’un Instagram’da @ hissesi vardı.
Bugün ise Systrom’un değerinin 1.4 milyar Dolar($) olduğu tahmin ediliyor. Systrom ise zamanını bisiklete binerek, golf oynayarak ve gezi ederek geçiriyor, ek olarak modayla da yakından ilgileniyor. Ünlü modacılarla sık sık çalışan Systrom, birkaç kere de Met Gala’ya katıldı.
2015’te Cadılar Bayramında Stanford mezunu ve temiz enerji girişimi firması Sutro Enerji Grubunun kurucusu Nicole Schuetz ile evlendi. Çiftin Freya adında bir kız çocukları oldu.
Systrom’ların bununla beraber Dolly isimli bir golden retriever cinsel köpekleri de vardı. Kendine ilişkin bir Instagram sayfası olan Dolly’yi 21.000’den fazla kişi takip ediyor.
Günümüzde Instagram, en çok kullanılan uygulama ve hizmetlerin başında geliyor. Uygulama haziran ayında 1 milyar aşkın kullanıcıya ulaştı.
Instagram’ın başarısına rağmen Systrom ve Krieger, 2018 yılının sonlarında ansızın CEO ve CTO görevlerinden çekilme talep etti. Systrom yaptığı açıklamada her ikisinin de “yaratıcılıklarını yeniden zorlamak için biraz zamana ve ve dinlenmeye ihtiyacı olduğunu” söyledi.